IBAN I BIC na fakturi Лице кое објавува дискусија: bergazy
| bergazy Хрватска Local time: 23:36 хрватски на италијански + ...
Cijenjeni kolege i kolegice
od svog njemačkog klijenta dobio sam e-mail u kojem stoji da faktura koju sam poslao nije prihvatljiva jer nisam upisao IBAN i BIC brojeve.
Nazvao sam Zagrebačku banku u kojoj imam devizni račun i oni su mi rekli da se IBAN u Hrvatskoj ne primjenjuje i da ga hrvatski građani nemaju. Što se tiče pojma BIC, to je zapravo SWIFT Code,kojeg sam naveo u fakturi kao i uvijek.
Zanima me kako oni koji žive u Hrvatskoj i nemaju državljanstvo neke zemlj... See more Cijenjeni kolege i kolegice
od svog njemačkog klijenta dobio sam e-mail u kojem stoji da faktura koju sam poslao nije prihvatljiva jer nisam upisao IBAN i BIC brojeve.
Nazvao sam Zagrebačku banku u kojoj imam devizni račun i oni su mi rekli da se IBAN u Hrvatskoj ne primjenjuje i da ga hrvatski građani nemaju. Što se tiče pojma BIC, to je zapravo SWIFT Code,kojeg sam naveo u fakturi kao i uvijek.
Zanima me kako oni koji žive u Hrvatskoj i nemaju državljanstvo neke zemlje iz EEZ rješavaju naplatu s njemačkim agencijama. Da li je taj IBAN stvarno nužan?
Hvala svima!
Marko ▲ Collapse | | | Moje iskustvo | Jan 27, 2004 |
Ja sam u 10/2003. morala otvoriti devizni žiro račun (iako nisam pravna osoba) zato jer je navodno primanje priliva po fakturama ispostavljenim naručiteljima iz inozemstva na privatni devizni račun u suprotnosti sa zadnjim hrvatskim propisima o deviznom poslovanju.
Prije se morao navesti vodeći broj banke (BLZ) i broj deviznog računa, a sada se radi o jednom jedinom dugačkom broju od 20 znamenki. Ne znam da li je to IBAN, ali u svakom slučaju dobro funkcionira. BIC je vjeroj... See more Ja sam u 10/2003. morala otvoriti devizni žiro račun (iako nisam pravna osoba) zato jer je navodno primanje priliva po fakturama ispostavljenim naručiteljima iz inozemstva na privatni devizni račun u suprotnosti sa zadnjim hrvatskim propisima o deviznom poslovanju.
Prije se morao navesti vodeći broj banke (BLZ) i broj deviznog računa, a sada se radi o jednom jedinom dugačkom broju od 20 znamenki. Ne znam da li je to IBAN, ali u svakom slučaju dobro funkcionira. BIC je vjerojatno identičan sa SWIFT identifikacijskim kodom banke.
http://www.nordea.fi/eng/yri/ulma/iban_maksaminen.ASP?navi=ulkomailta&item=iban
[Edited at 2004-01-27 16:09] ▲ Collapse | | | Gordana Podvezanec Хрватска Local time: 23:36 Член (2003) германски на хрватски + ... ЛОКАЛИЗАТОР НА САЈТОТ
Page 1
IBAN- Međunarodni broj bankovnog računaZagreb, srpanj 2003. Poštovani, obavještavamo Vas da su sukladno sporazumu 15 država članica Europske unije o plaćanjima, od 01.07.2003. stupila na snagu Pravila o prekograničnim plaćanjima br. 2560/2001 koja između ostalog definiraju uvjete za automatsku obradu platnih naloga čije će principe mnoge europske banke primijeniti i u platnom prometu sa zemljama izvan EU. Da bi se omogućila automatska obrada Vaših platnih naloga za pl... See more Page 1
IBAN- Međunarodni broj bankovnog računaZagreb, srpanj 2003. Poštovani, obavještavamo Vas da su sukladno sporazumu 15 država članica Europske unije o plaćanjima, od 01.07.2003. stupila na snagu Pravila o prekograničnim plaćanjima br. 2560/2001 koja između ostalog definiraju uvjete za automatsku obradu platnih naloga čije će principe mnoge europske banke primijeniti i u platnom prometu sa zemljama izvan EU. Da bi se omogućila automatska obrada Vaših platnih naloga za plaćanja prema zemljama koje su prihvatile gore navedena pravila, bitno je da na nalozima navedete:IBAN (International Bank Account Number) – polje 6 Naloga 14 i BIC (Bank Identifier Code odnosno SWIFT adresa) banke primatelja naloga – polje 7 Naloga 14 U protivnom je moguće da će Vam inozemne banke zaračunati dodatne troškove koji su višestruko veći od troškova automatski obrađenih naloga. Stoga Vas molimo da od Vašeg ino-poslovnog partnera zatražite njegov IBAN i BIC Code njegove poslovne banke te da ih navedete na svojim nalozima. Time ćete ubrzati plaćanje i izbjeći dodatne troškove. Kako bi mogli provjeriti ispravnost instrukcija o IBAN-u primljenih od Vašeg poslovnog partnera, u nastavku Vam dajemo kratke informacije i konstrukcije računa po pojedinim zemljama koje su uvele IBAN. Što je to IBAN? Ineternational Bank Account Number ili Međunarodni broj bankovnog računa je niz alfanumeričkih znakova koji precizno identificiraju klijentov račun u banci bilo gdje u svijetu. Koja je svrha IBAN-a? Osnovni cilj IBAN-a je omogućiti automatski proces plaćanja u međunarodnom platnom prometu. Kako je IBAN konstruiran? IBAN se sastoji od maksimalno 34 alfanumerička znaka: - prva dva alfabetska znaka identificiraju zemlju iz koje je račun; - sljedeće dvije znamenke su kontrolne znamenke; - preostali dio IBAN-a je broj računa prema konstrukciji zemlje u kojoj se nalazi, a sadrži račun klijenta, broj koji identificira banku i podružnicu te jedan ili više kontrolnih brojeva. Ukoliko ste korisnik usluge PBZ COM@NET- Internet bankarstva za poduzeća, molimo Vas da na Nalogu 14 u polje "Broj računa" upisujete samo strukturu računa maksimalno do 34 znaka. Za sve dodatne informacije molimo Vas kontaktirajte svog menadžera za odnose s klijentima, nazovite naš besplatni info telefon 0800 PBZ-COM (0800-729-266) ili nas posjetite na www.pbz.hr. Privredna banka Zagreb d.d.
--------------------------------------------------------------------------------
Page 2
PREGLED EUROPSKIH IBAN-a Država Broj znakova Struktura IBAN-a Andora 24 ADxx nnnn nnnn nnnn nnnn nnnn** Austrija* 20 ATxx nnnn nnnn nnnn nnnn Belgija* 16 BExx nnnn nnnn nnnn Češka 24 CZxx nnnn nnnn nnnn nnnn nnnn Danska* 18 DKxx nnnn nnnn nnnn nn Finska* 18 FIxx nnnn nnnn nnnn nn Francuska* 27 FRxx nnnn nnnn nnnn nnnn nAnn nnn Njemačka* 22 DExx nnnn nnnn nnnn nnnn nn Gibraltar 23 GIxx AAAA nnnn nnnn nnnn nnnn Grčka* 27 GRxx nnnn nnnn nnnn nnnn nnnn nnn Mađarska 28 HUxx nnnn nnnn nnnn nnnn nnnn nnnn Island 26 ISxx nnnn nnnn nnnn nnnn nnnn nn Irska* 22 IExx AAAA nnnn nnnn nnnn nn Italija* 27 ITxx Annn nnnn nnnn nnnn nnnn nnn Luksemburg* 20 LUxx nnnn nnnn nnnn nnnn Nizozemska* 18 NLxx AAAA nnnn nnnn nn Norveška 15 NOxx nnnn nnnn nnn Poljska 28 PLxx nnnn nnnn nnnn nnnn nnnn nnnn Portugal* 25 PTxx nnnn nnnn nnnn nnnn nnnn n Slovenija 19 SIxx nnnn nnnn nnnn nnn Španjolska* 24 ESxx nnnn nnnn nnnn nnnn nnnn Švedska* 24 SExx nnnn nnnn nnnn nnnn nnnn Švicarska 21 CHxx nnnn nnnn nnnn nnnn n Velika Britanija* 22 GBxx AAAA nnnn nnnn nnnn nn * EU ** AD – oznaka države xx – kontrolni broj AA – slovna oznaka nn – brojčana oznaka ▲ Collapse | | | bergazy Хрватска Local time: 23:36 хрватски на италијански + ... ОТПОЧНУВАЧ НА ТЕМА
Drage kolegice,
iz vaših riječi zaključujem da mi IBAN
još uvijek nemamo.
To sam htio znati da mogu odgovoriti onima koji ga od mene zahtijevaju.
Iskreno zahvaljujem nadajući se da ćemo ući u EEZ do 2012:))!
Puno pozdrava | |
|
|
Konačno IBAN | Feb 20, 2006 |
Otvaram današnju poštu i ne mogu se načuditi:
PBZ je odredila međunarodni broj bankovnog računa za sve devizne račune svojih klijenata. . BIC je dosadašnja SWIFT adresa banke.
Tko čeka, dočeka
[Edited at 2006-05-31 13:20] | | | Ivan Nekic Хрватска Local time: 23:36 германски на хрватски + ... IBAN po sjećanju | Feb 22, 2006 |
Prošle sam godine tražio (i tražio...) kako stoji stvar kod nas s tim IBAN-om. Jedino sam na stranicama Erste banke (http://www.erstebank.hr/PP-02-04.html) našao podatak da ga dodjeljuju i fizičkim osobama. Između ostaloga piše:
"Struktura hrvatskog IBAN-a definirana je Odlukom o konstrukciji i upotrebi međunarodnog broja bankovnog računa (IBAN), na sjednici Savjeta Hrvatske n... See more Prošle sam godine tražio (i tražio...) kako stoji stvar kod nas s tim IBAN-om. Jedino sam na stranicama Erste banke (http://www.erstebank.hr/PP-02-04.html) našao podatak da ga dodjeljuju i fizičkim osobama. Između ostaloga piše:
"Struktura hrvatskog IBAN-a definirana je Odlukom o konstrukciji i upotrebi međunarodnog broja bankovnog računa (IBAN), na sjednici Savjeta Hrvatske narodne banke održanoj 17. studenog 2004. god.
Prema navedenoj Odluci, banke u Hrvatskoj dužne su klijentima dodijeliti IBAN do 1. listopada 2007. god.
Erste banka je svojim klijentima dodijelila IBAN, koji je od 29.4.2005. god. naznačen na deviznim izvodima kao i identifikacijska šifra banke - BIC. "
Dakle, treba pričekati dok se sve naše banke ne "probude"...
BTW, jako bi me razveselilo ako je istina ovo što kaže Vesna za PBZ... ▲ Collapse | | | dkalinic Local time: 23:36 хрватски на германски + ... Во сеќавање на Ja sam svoj IBAN od RBA dobio prije dvije godine | Feb 24, 2006 |
Meni je RBA prije dvije godine uz kunski automatski otvorila i poslovni devizni račun i ujedno mi dodijelila IBAN. Za sada dobro funkcionira.
Pozdrav,
Davor | | | Ana Kardum Шпанија Local time: 23:36 германски на хрватски + ...
Vezano uz problematiku IBAN-a i BIC-a, koliko sam informirana (gotovo 5 godina sam radila u banci), sve banke su dužne dodijeliti IBAN svojim korisnicima do 01.10.2007. (kao što je to naveo kolega Nekić). Koliko mi je poznato, za sada ga imaju samo POSLOVNI korisnici koji uključuju samostalnu djelatnost, obrt i druge pravne oblike. Građani, dakle fizičke osobe nemaju IBAN i mogu navesti samo SWIFT/BIC i broj deviznog računa građana (možda će ga imati u budućnosti, iako to do sada nisa... See more Vezano uz problematiku IBAN-a i BIC-a, koliko sam informirana (gotovo 5 godina sam radila u banci), sve banke su dužne dodijeliti IBAN svojim korisnicima do 01.10.2007. (kao što je to naveo kolega Nekić). Koliko mi je poznato, za sada ga imaju samo POSLOVNI korisnici koji uključuju samostalnu djelatnost, obrt i druge pravne oblike. Građani, dakle fizičke osobe nemaju IBAN i mogu navesti samo SWIFT/BIC i broj deviznog računa građana (možda će ga imati u budućnosti, iako to do sada nisam nigdje pročitala, svugdje se spominje u kontekstu platnog prometa). Meni je Zagrebačka banka dodijelila IBAN još prošle godine.
Kolegica Zivcic je navela tocnu tvrdnju što se tiče plaćanja na devizni račun građana osoba koje rade za strane naručitelje..smiju se primati sredstva samo na poslovni devizni račun, inače se radi o prekršaju.
Izgleda da je uistinu teško doći do točnih i jasnih informacija o ovakvoj tematici...puno kolega me zove i postavlja mi slična pitanja. IBAN dakle postoji...i mi smo se u tom smislu već uskladili sa standardima EU-a. Jedino je sada na bankama da odrade posao do kraja.
Kolega Bergazy, ako imate pitanja, slobodno se javite. Možete putem foruma, ali i direktno meni ako želite.
[Edited at 2006-03-03 03:18]
[Edited at 2006-03-03 08:35] ▲ Collapse | | | Нема назначено посебен модератор за овој форум. Обратете се кај персоналот на сајтот » ако сакате да пријавите нарушување на правилата на сајтот или да добиете помош IBAN I BIC na fakturi TM-Town | Manage your TMs and Terms ... and boost your translation business
Are you ready for something fresh in the industry? TM-Town is a unique new site for you -- the freelance translator -- to store, manage and share translation memories (TMs) and glossaries...and potentially meet new clients on the basis of your prior work.
More info » |
| Trados Business Manager Lite | Create customer quotes and invoices from within Trados Studio
Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.
More info » |
|
| | | | X Sign in to your ProZ.com account... | | | | | |