Зарачунавање ПДВ-а страним предузећима
Лице кое објавува дискусија: Cedomir Pusica
Cedomir Pusica
Cedomir Pusica  Identity Verified
Србија
Local time: 23:50
Член (2009)
англиски на српски
+ ...
Oct 10, 2012

Недавно је моја фирма ушла у систем ПДВ-а, а рачуновођа ме је обавестио да сада морам да зарачунавам ПДВ не само домаћим предузећима, већ и странцима.

Прочитао сам на доста форума да се ПДВ не зарачунава из ЕУ према другим земљама које су ван ЕУ, па ме чуди да не постој�
... See more
Недавно је моја фирма ушла у систем ПДВ-а, а рачуновођа ме је обавестио да сада морам да зарачунавам ПДВ не само домаћим предузећима, већ и странцима.

Прочитао сам на доста форума да се ПДВ не зарачунава из ЕУ према другим земљама које су ван ЕУ, па ме чуди да не постоји тај реципроцитет.

Да ли знате нешто о овоме? Да ли постоји и у неком нашем закону, уредби, одлуци и сл. нешто на шта се може позвати да се не би зарачунавао ПДВ фирмама регистрованим у иностранству?

Поздрав,

Чедомир
Collapse

Goran Tasic
Goran Tasic  Identity Verified
Србија
англиски на српски
+ ...
Pa kako? Oct 10, 2012

Pa što nisi pazio, kolega....:-(

Šalu na stranu. To si trebao da izbegneš. Kako? Otvoriš drugu firmu na ženino, sestrino ili koje god ime. Sad si uleteo u neviđeni haos. Više nemaš pristup novcu bez opravdanja. Ranije napišeš nalog za isplatu i gotovo. A sada je to sve komplikovanije, čak moraš i platu sebi svaki mesec da pripremiš i više ćeš gubiti vremena oko papirologije nego oko prevoda, a to sve košta! Užas! Ko god radi pošteno u Srbiji, taj se nije....
... See more
Pa što nisi pazio, kolega....:-(

Šalu na stranu. To si trebao da izbegneš. Kako? Otvoriš drugu firmu na ženino, sestrino ili koje god ime. Sad si uleteo u neviđeni haos. Više nemaš pristup novcu bez opravdanja. Ranije napišeš nalog za isplatu i gotovo. A sada je to sve komplikovanije, čak moraš i platu sebi svaki mesec da pripremiš i više ćeš gubiti vremena oko papirologije nego oko prevoda, a to sve košta! Užas! Ko god radi pošteno u Srbiji, taj se nije....

Elem, razgovaraj sa svojim knjigovođom kako da izađeš iz PDV sistema (mislim da ćeš morati da sačekaš minimum godinu dana za to) i onda oprezno sledeći put.

Poz
Collapse

Sherefedin MUSTAFA
Sherefedin MUSTAFA
Холандија
холандски на албански
+ ...
Nekoliko linkova Oct 10, 2012

Pozdrav Čedomire,

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:347:0001:0118:en:PDF

(član 196)... See more
Pozdrav Čedomire,

http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:347:0001:0118:en:PDF

(član 196)

Kao i ova diskusija... http://www.proz.com/forum/money_matters/173296-vat_cant_issue_an_invoice_in_spain_without_vat_registration-page3.html

Možete slobodno da mi se javite mejlom ako vas zanima, recimo, praksa u Holandiji.

Ah ti porezi... premda bez njih ne bi smo stigli tamo gde smo sada!

SH
Collapse

Cedomir Pusica
Србија
Член (2009)
англиски на српски
+ ...
ОТПОЧНУВАЧ НА ТЕМА
Ех, ти порези... Oct 11, 2012

Горане, све сам ја то знао, али заборавих

Схерефедине, хвала на линковима. Погледао сам све, али се ово односи на ЕУ, где се ПДВ обрачунава према седишту купца. Мени је књиговођа рекао да је обавезно код нас да се ПДВ обрачунава према
... See more
Горане, све сам ја то знао, али заборавих

Схерефедине, хвала на линковима. Погледао сам све, али се ово односи на ЕУ, где се ПДВ обрачунава према седишту купца. Мени је књиговођа рекао да је обавезно код нас да се ПДВ обрачунава према седишту пружаоца услуге - у овом случају, у Србији.

На једном другом сајту сам видео да се на извоз из Србије не обрачунава ПДВ, а опет, књиговођа ми је рекао да се превођење не сматра извозом (мени је ово јако чудно, искрено; то би требало да се гледа као извоз услуга...).

У крајњој линији, мени не би сметало да обрачунавам тај ПДВ ако ће неко да га плати, али бојим се да неће хтети у случају да не може да га одбије. У том случају, решење је ово што је Горан рекао: отворити нову фирму на неког другог...

Још ћу се распитивати, па ћу написати овде до каквих сам информација дошао. Такође, врло би ми добро дошла сва искуства колега.

Хвала унапред!
Collapse

Dragomir Kovacevic (X)
Dragomir Kovacevic (X)  Identity Verified
Италија
италијански на српски
+ ...
Фактор места трошења услуге...?! Oct 11, 2012

Дошао сам на помисао да се смисао онога што вам је рекао књиговођа, налази у чињеници да ће се превод потом користити на територији Србије, одн. у склопу шире услуге која се на тржиште Србије извози: опреме, машина, уређаја, итд. ?! Обзиром, да ако би се радило о вашој продаји "р�... See more
Дошао сам на помисао да се смисао онога што вам је рекао књиговођа, налази у чињеници да ће се превод потом користити на територији Србије, одн. у склопу шире услуге која се на тржиште Србије извози: опреме, машина, уређаја, итд. ?! Обзиром, да ако би се радило о вашој продаји "робе", а која би се потом враћала уграђена у нови производ, има смисла говорити о неким царинским прописима, итд. итд.

Иако сам до овога, морам рећи, дошао после дужег мозгања о бесмислу онога што вам је књиговођа рекао.

Стога бих и даље више волео да верујем како тај савет који сте примили, нема везу са стварношћу.

Позната је чињеница да НЕ-претежни извозници роба - могу бити у ситуацији да држави, после обављеног извоза, положе ПДВ; примере за то имам овде у Италији. Добију повраћај ПДВ-а, после неколико година. Али, што се извоза услуга тиче, правила су сасвим другачија.

Ваш производ потпада под услуге, и никако другачије.

Стога, држите нас обавештеним о новостима од других комерцијалиста.

Д

Cedomir Pusica wrote:

Прочитао сам на доста форума да се ПДВ не зарачунава из ЕУ према другим земљама које су ван ЕУ, па ме чуди да не постоји тај реципроцитет.

Да ли знате нешто о овоме? Да ли постоји и у неком нашем закону, уредби, одлуци и сл. нешто на шта се може позвати да се не би зарачунавао ПДВ фирмама регистрованим у иностранству?

Поздрав,

Чедомир

[Edited at 2012-10-11 14:19 GMT]
Collapse

Cedomir Pusica
Србија
Член (2009)
англиски на српски
+ ...
ОТПОЧНУВАЧ НА ТЕМА
И на крају... ПДВ Dec 15, 2012

Поздрав свима!

Од момента када сам овде поставио питање о ПДВ-у до данас, доста сам истраживао, а од највеће помоћи су ми биле групе на LinkedIn-у.

Све у свему, окрени-обрни, Србија је једна од ретких земаља на свету у којој се правило наплате ПДВ-а према месту пружао�
... See more
Поздрав свима!

Од момента када сам овде поставио питање о ПДВ-у до данас, доста сам истраживао, а од највеће помоћи су ми биле групе на LinkedIn-у.

Све у свему, окрени-обрни, Србија је једна од ретких земаља на свету у којој се правило наплате ПДВ-а према месту пружаоца услуге тумачи на један једини и недвосмислен начин: сви морају да плате ПДВ, било да су домаћа или страна лица.

Ово ми је потврдио чак и један клијент из Канаде ("Ми смо у свом раду до сада имали два случаја да нам је клијент морао према свом законодавству да наплати ПДВ. Србија је други.").

Сигуран сам да се ово мора променити, без обзира на то што нисмо део ЕУ, на пример, јер се ПДВ не би смео наплаћивати правним лицима која не могу исти да одбију. Међутим, мораћемо вероватно да сачекамо неко време.

До тад, решење је управо оно што је Горан рекао - основати друго правно лице. Пракса у Србији по том питању је потпуно невероватна - чувена сива зона: људи имају једну фирму преко које раде и коју разрађују "за по кући", а онда оснивају још једну на нечије име па је гасе и пале по потреби, тј. кад промет достигне 3 милиона динара који су лимит за паушално опорезивање. Иако је држава донела одлуку пре неколико година да се једном додељен ПИБ или матични број (нисам сигуран да ли оба или један од њих) не мењају никад иако лице угаси једну, па отвори другу фирму (да би се пратиле могуће малверзације), пракса је управо таква и ником ништа. Заправо, пракса је шамарање државе, а држава трпи...

Одох у демагогију, али нажалост - ово на неки начин оставља траљав утисак о нашим фирмама. Има сигурно начина и начина, али строго гледано: стање је зрело за промену.
Collapse

Petar Zivanic
Petar Zivanic  Identity Verified
Србија
англиски на српски
+ ...
Granica za PDV Dec 17, 2012

Koliko je meni poznato, početkom septembra povećana je granica za prelazak u sistem PDV-a sa tri, odn. četiri na osam miliona (npr. http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Sluzbenici-dobitnici-rebalansa-budzeta.lt.html). Posavetuj se još jednom sa knjigovođom, ili potraži poslovični "second opinion" jer bi ovo definitivno trebalo da zna... ... See more
Koliko je meni poznato, početkom septembra povećana je granica za prelazak u sistem PDV-a sa tri, odn. četiri na osam miliona (npr. http://www.politika.rs/rubrike/tema-dana/Sluzbenici-dobitnici-rebalansa-budzeta.lt.html). Posavetuj se još jednom sa knjigovođom, ili potraži poslovični "second opinion" jer bi ovo definitivno trebalo da zna... dakle, pre nego što kreneš da zaračunavaš PDV, otvaraš firmu na ženino ime ili šta ti se već možda vrzma po glavi, dobro proveri u poreskoj upravi šta ti je činiti.Collapse

Cedomir Pusica
Србија
Член (2009)
англиски на српски
+ ...
ОТПОЧНУВАЧ НА ТЕМА
Подигнута граница Dec 17, 2012

Петре,

Знам за ово. Већ ми је књиговођа рекао да ћемо од 1. јануара поднети захтев за брисање из ПДВ-а јер је сад граница 8.000.000 РСД.

У међувремену сам се снашао

Нема назначено посебен модератор за овој форум.
Обратете се кај персоналот на сајтот » ако сакате да пријавите нарушување на правилата на сајтот или да добиете помош

Зарачунавање ПДВ-а страним предузећима

Translation news in Србија

Wordfast Pro
Translation Memory Software for Any Platform

Exclusive discount for ProZ.com users! Save over 13% when purchasing Wordfast Pro through ProZ.com. Wordfast is the world's #1 provider of platform-independent Translation Memory software. Consistently ranked the most user-friendly and highest value

Buy now! »
Trados Studio 2022 Freelance
The leading translation software used by over 270,000 translators.

Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.

More info »