Страници во темата:   < [1 2 3] >
Upozorenje na online prijevaru na Prozu
Лице кое објавува дискусија: Branka Bucconi
bergazy
bergazy  Identity Verified
Хрватска
Local time: 09:14
хрватски на италијански
+ ...
Žrtva nigerijskog scammera Dec 10, 2010

Dragi kolege

zar je doista netko od vas pomislio da sam takav idiot da bih vama slao takve neinteligentne poruke ili da se bavim debilnim smicalicama? Kolega Vedo je u pravu:žrtva sam ne samo nigerijskog kriminalca već i velike propusnosti Gmail servisa jer ja na svoje računalo uopće ne primam e-poštu već sam sve poruke čuvao na Gmail poslužitelju baš zato jer sam računao da Gmail ima bolju zaštitu nego što bih je sam imao na svojem računalu. Uz to, na internet se spaja
... See more
Dragi kolege

zar je doista netko od vas pomislio da sam takav idiot da bih vama slao takve neinteligentne poruke ili da se bavim debilnim smicalicama? Kolega Vedo je u pravu:žrtva sam ne samo nigerijskog kriminalca već i velike propusnosti Gmail servisa jer ja na svoje računalo uopće ne primam e-poštu već sam sve poruke čuvao na Gmail poslužitelju baš zato jer sam računao da Gmail ima bolju zaštitu nego što bih je sam imao na svojem računalu. Uz to, na internet se spajam preko Linuxa koji je imun na sve viruse. Još jednom naglašavam: poruke nisu došle s mog računala već Gmail-a.

Nakon dojave iz Googlea su mi poslali odgovor:

Step 1: RUN A VIRUS SCAN ON YOUR COMPUTER

- Scan your machine for viruses and malware. Get rid of any programs found
during the scan.
- You may want to download Google Pack, which comes with free anti-virus
software:
http://pack.google.com/intl/en/pack_installer.html?utm_campaign=en&utm_source=en-et-hc&utm_medium=et&brand=GPMH&referer=ara

STEP 2: RESET YOUR PASSWORD

- Once you've run a virus scan, visit
https://www.google.com/accounts/recovery to reset your password.
- On this page, enter the username of the account you are recovering.
Google will send you a message at your recovery address with a link to
reset your password.
- IMPORTANT: Do not re-use your old password, or a password you use
frequently on other sites. To create a strong password follow these tips:
http://www.google.com/support/accounts/bin/answer.py?answer=32040.

STEP 3: CHECK PASSWORD RECOVERY SETTINGS

- Visit https://www.google.com/accounts/UpdateAccountRecoveryOptions.
- Sign in with your username and new password.
- Check to make sure that all your recovery options are still up-to-date
and correct. Make any necessary changes, and click 'Save.'

STEP 4: CHECK YOUR FILTER SETTINGS

Make sure your account is not set up to forward mail to an email address
you don't recognize:
- Sign in to Gmail and click 'Settings' in the upper right corner of the
page.
- Select the 'Filters' tab.
- Review your filters. Click 'Delete' to remove a filter or 'Edit' to
modify one.
- Save by clicking 'Update Filter.'

STEP 5: CHECK FORWARDING/POP SETTINGS

For security reasons, we've disabled any forwarding settings that may have
been configured on your account. To update these settings:

- Sign in to Gmail and click 'Settings' in the upper right corner of the
page.
- Select the 'Forwarding/POP' tab.
- Review your forwarding and POP configurations. To save your
configurations and click 'Save Changes.'

We look forward to having you as a Google Accounts user again. For more
tips on keeping your account secure, visit
http://www.google.com/support/accounts/bin/answer.py?answer=46526.

Thanks,
The Google Team

Ako me sjećanje ne vara, i Proz.com je prije nekog vremena doživio sličnu krađu podataka zbog koje smo morali mijenjati korisničke podatke (zaporku). Znači, to se već događalo na ovim stranicama, događa se na Gmailu a sigurno će se dogoditi i nekome od vas, sasvim sigurno ne mojom krivnjom. Pomalo me čudi sumnjičav ton u porukama nekih kolegica. Draga Branka, imali ste moj broj telefona kao i ja vaš, a ako ste ga zagubili, svakako ste ga mogli dobiti od talijanske agencije s kojom surađujemo. Njih sam prve obavijestio o tome što mi se dogodilo.

U svakom slučaju, problem je riješen, ljudi iz Google-a su reagirali, nadam se ne prekasno.

Sve najbolje

Marko
Collapse

Branka Bucconi
Branka Bucconi  Identity Verified
Хрватска
Член (2003)
англиски на италијански
+ ...
ОТПОЧНУВАЧ НА ТЕМА
Marko! Dec 10, 2010

Želim vjerovati da ste uznemireni zbog sve te situacije.

Naime, čovjek želi pomoći i na kraju dobije po nosu!

Vas čudi sumnjičavost nekih kolega (mada nisam stekla takav dojam), a Vi me prvi sumnjičite kada mi spočitavate da sam Vaš broj morala zasigurno imati ili da sam ga mogla dobiti od agencije za koju smo radili.

Kao prvo, to je bilo davno, ne sjećam se koja je to bila agencija.

Kao drugo, jedva sam Vas pronašla na Prozu, i to t
... See more
Želim vjerovati da ste uznemireni zbog sve te situacije.

Naime, čovjek želi pomoći i na kraju dobije po nosu!

Vas čudi sumnjičavost nekih kolega (mada nisam stekla takav dojam), a Vi me prvi sumnjičite kada mi spočitavate da sam Vaš broj morala zasigurno imati ili da sam ga mogla dobiti od agencije za koju smo radili.

Kao prvo, to je bilo davno, ne sjećam se koja je to bila agencija.

Kao drugo, jedva sam Vas pronašla na Prozu, i to tako što sam googlala ime i prezime Marko Kovačić i pronašla stranice s Vašim komentarima na forumima, pa sam zbrojila 2 i 2 te zaključila da je to Marko Kovačić pod nadimkom Bergazy.

Kao treće, ima više prevoditelja s Vašim imenom i prezimenom. Pronašla sam broj na netu Vašeg imenjaka i s njim sam razgovarala prije toga!

Tek kad sam dobila odgovor na poruku s Vašeg profila na Prozu, napisala sam post ovdje.

Drago mi je što postoji takva razmjena informacija i nadam se da će Proz Support zaštiti profile.

Lijep pozdrav,
Branka
Collapse

bergazy
Хрватска
хрватски на италијански
+ ...
Sami ste naveli razloge Dec 10, 2010

"Želim vjerovati da ste uznemireni zbog sve te situacije."

Kako vam zvuči ova rečenica? Želim vjerovati da ste postupili u dobroj namjeri jer mi ne pada na pamet ulaziti u sukobe.

Naravno da sam uznemiren. I ljut, jer sam nemoćan.

U Google sam poslao podatke o IP broju koji stoji iza svega:

41.155.65.206 - Whois Information

% This is the AfriNIC Whois server.

% Note: this output has been filtered.... See more
"Želim vjerovati da ste uznemireni zbog sve te situacije."

Kako vam zvuči ova rečenica? Želim vjerovati da ste postupili u dobroj namjeri jer mi ne pada na pamet ulaziti u sukobe.

Naravno da sam uznemiren. I ljut, jer sam nemoćan.

U Google sam poslao podatke o IP broju koji stoji iza svega:

41.155.65.206 - Whois Information

% This is the AfriNIC Whois server.

% Note: this output has been filtered.

% Information related to '41.155.65.0 - 41.155.65.255'

inetnum: 41.155.65.0 - 41.155.65.255
netname: STARCOMMS-20081218
descr: Dial pool subnet for Lagos subscribers
country: NG
admin-c: CM9-AFRINIC
tech-c: CM9-AFRINIC
status: ASSIGNED PA
mnt-by: STARCOMMS-MNT
source: AFRINIC # Filtered
parent: 41.155.0.0 - 41.155.127.255

person: Catalin Miclaus
address: Plot 1261C, Bishop Kale Close, off Saka Tinubu
phone:
+234-1-8041234
fax-no: +234-1-8110301
e-mail: catalin@starcomms.com
nic-hdl: CM9-AFRINIC
source: AFRINIC # Filtered

To ime, odnosno taj davatelj internetskih usluga (Catalin Miclaus) je poznato po sličnim djelima. Upišite ga u Google pa ćete vidjeti.

Što se tiče toga da ste me jedva pronašli na Proz.com, to vjerujem. Već duže vrijeme razmišljam o napuštanju ove zajednice. Ostao sam pri nadimku baš zbog činjenice da jedan mlađi kolega, prilično poznat i cijenjen književni prevoditelj nosi isto ime i prezime kao i ja, pa dolazi do zbrke.
Isto tako, razni korisnici Proz.com često su miješali mene i kolegu Dragomira Kovačevića, što mi nikako ne odgovara, a siguran sam, niti njemu.

Na kraju, budući da se sjećam imena i prezimena svih kolegica s kojima sam surađivao na tom "davnom" projektu, drago mi je što me pamćenje služi bolje nego cijenjenu kolegicu, to me ispunjava zadovoljstvom, jer u mojim godinama, dobro pamćenje je znak vitalnosti. Sjećam se čak i da smo povezani unutar mreže LinkedIn, u što se možete i sami uvjeriti, tako da me je bilo nešto lakše naći no što se to u prvi tren čini.

Sve najbolje

M.
Collapse

bonafide1313
bonafide1313  Identity Verified
Хрватска
Член (2010)
англиски на хрватски
+ ...
želim reći Dec 10, 2010

da sam ponovno pozorno pročitala uvodni post i sve komentare i po mom su mišljenju svi apsolutno dobronamjerni, i osobno niti u jednom ne nalazim naznake sumnjičenja, naprotiv. spominjao se oprez, no zasigurno ne u smislu.... budite oprezni da ne biste otrčali na poštu nekome uplatiti dvije tisuće dolara, nego oprez glede općenite sigurnosti u autentičnost elektroničkog komuniciranja.

žao mi je što se ovo dogodilo kolegi bergazyju i vjerujem kao i kolegica branka da je u
... See more
da sam ponovno pozorno pročitala uvodni post i sve komentare i po mom su mišljenju svi apsolutno dobronamjerni, i osobno niti u jednom ne nalazim naznake sumnjičenja, naprotiv. spominjao se oprez, no zasigurno ne u smislu.... budite oprezni da ne biste otrčali na poštu nekome uplatiti dvije tisuće dolara, nego oprez glede općenite sigurnosti u autentičnost elektroničkog komuniciranja.

žao mi je što se ovo dogodilo kolegi bergazyju i vjerujem kao i kolegica branka da je uzrujan ovom situacijom. kolegici branki hvala što je podijelila ovo iskustvo, meni osobno je vrlo korisno, pomoglo mi je npr. malo "povezati konce" u jednom daleko benignijem slučaju koji se nedavno dogodio s mojom gmail adresom - naime, klikom na link koji je stajao u poruci koju sam (tako je izgledalo) primila od vrlo dobro poznatog kolege, čini se da je generirana poruka svim primateljima iz mog adresara. radilo se na sreću o poveznici na neki link zdrave hrane, pa je prošlo nezapaženije, no sad vidim da je moglo biti i nešto daleko neugodnije.

jednako tako sam prije nekoliko dana od jedne nizozemske agencije s kojom sam čini mi se dosad korespondirala jednom jedinom prilikom odnosno porukom, primila poruku s preporukom za neki on-line shop. već tada mi je to bilo čudno, a i samo zaglavlje poruke bilo je nekako neuobičajeno, no nisam marila. sad sam nekako sklonija misliti da ta poruka nije generirana voljom agencije. dakle, svakako, opreza nikad dosta, pogotovo za mene, samoukog "informatičara".

hvala i kolegi vedi (i pozdrav s britanca), na podsjećanje o korisnosti povremene promjene lozinke, to zaboravljam. srdačan pozdrav svima.
Collapse

Sherefedin MUSTAFA
Sherefedin MUSTAFA
Холандија
холандски на албански
+ ...
Žalosno Dec 10, 2010

Isto se dogodilo i meni, pore nekoliko dana. Preko moje gmail su slate poruke, verujem da se kolega/ica bonafide1313 na to poziva na kraju njenog posljednjeg komentara.

Koliko čudno - toliko i istinito/žalosno.

Nekoliko kolega koji su primili tu "moju" poruku o nekom li kineskom sajtu za prodaju jeftine elektronike su mi odmah javili. Zahvalio sam ih što su me na to upozorili i izvinio za neprijatnosti prouzrokovanu koje su doživeli mimo svake moje namjere.
<
... See more
Isto se dogodilo i meni, pore nekoliko dana. Preko moje gmail su slate poruke, verujem da se kolega/ica bonafide1313 na to poziva na kraju njenog posljednjeg komentara.

Koliko čudno - toliko i istinito/žalosno.

Nekoliko kolega koji su primili tu "moju" poruku o nekom li kineskom sajtu za prodaju jeftine elektronike su mi odmah javili. Zahvalio sam ih što su me na to upozorili i izvinio za neprijatnosti prouzrokovanu koje su doživeli mimo svake moje namjere.

Kasnije sam dobio i upozorenje od gmail tima da su primjetili sumnjičavo koriščenje mog accounta iz Kine i preporučili mi da promjenim lozinku, što sam odmah i uradio.

Podslušao sam i savjet jednog prijatelja da ubuduće drugačije navodim svoju email adresu na internetu, da umjesto @ stavim [at]. Pored toga izbrisao sam podatke svih mojih "kontakata" na gmailu da ih bar sljedećom nekom prilikom ne nađu na gotovo.

Što možemo činiti više nego da i dalje ostanemo profesionalni i da profesionalno reagiramo na situacije?

Na svu žalost, danas kolega bergazy, prije toga ja, a tko zna koga će sutra nešto slično zadesiti...

Sve najbolje

[Edited at 2010-12-10 12:22 GMT]
Collapse

bonafide1313
Хрватска
Член (2010)
англиски на хрватски
+ ...
eee, Dec 10, 2010

evo još nekoliko baš sasvim konkretnih praktičnih savjeta koje ću odmah primijeniti... hvala kolegi Sherefedinu.

Dragomir Kovacevic (X)
Dragomir Kovacevic (X)  Identity Verified
Италија
италијански на српски
+ ...
. Dec 10, 2010

.

[Edited at 2010-12-10 14:54 GMT]

bergazy
Хрватска
хрватски на италијански
+ ...
Tko nudi potpunu zaštitu? Dec 10, 2010

S obzirom na činjenicu da su na napade kriminalaca ranjive i najmoćnije tvrtke Microsoft (Hotmail), Google, Mastercard, Visa, Wal-Mart itd. a da ne spominjem banke, vojne institucije ili vlade, što uopće možemo učiniti? Lako je napisati "Kako da ne". Što D. Kovačević može predložiti kao sigurno rješenje?

Mislim da bi bilo korisno da svoje znanje podijelite s nama koji smo godinama aktivni korisnici računala i interneta a opet manjkavi u znanju.

Sve najbolj
... See more
S obzirom na činjenicu da su na napade kriminalaca ranjive i najmoćnije tvrtke Microsoft (Hotmail), Google, Mastercard, Visa, Wal-Mart itd. a da ne spominjem banke, vojne institucije ili vlade, što uopće možemo učiniti? Lako je napisati "Kako da ne". Što D. Kovačević može predložiti kao sigurno rješenje?

Mislim da bi bilo korisno da svoje znanje podijelite s nama koji smo godinama aktivni korisnici računala i interneta a opet manjkavi u znanju.

Sve najbolje

M.
Collapse

bonafide1313
Хрватска
Член (2010)
англиски на хрватски
+ ...
malo ću skrenuti s teme, Dec 10, 2010

no o tajnosti svojih dokumenata primarno trebaju brinuti IZVORNI NARUČITELJI koji svoje "povjerljive dokumente" putem agencija i "agencija" puštaju u eter, ne mareći ili ne znajući ili ne vodeći računa što se s dokumentima dalje dogadja... u ovoj suludoj trci za "bidovima" po principu "ko da manje", i sama se čudim koliko mi povjerljivih dokumenata, koji su prošli tko zna koliko "ruku", stiže na uvid sa svih strana svijeta... za to se ne osjećam nimalo odgovornom... ako izvorni naruč... See more
no o tajnosti svojih dokumenata primarno trebaju brinuti IZVORNI NARUČITELJI koji svoje "povjerljive dokumente" putem agencija i "agencija" puštaju u eter, ne mareći ili ne znajući ili ne vodeći računa što se s dokumentima dalje dogadja... u ovoj suludoj trci za "bidovima" po principu "ko da manje", i sama se čudim koliko mi povjerljivih dokumenata, koji su prošli tko zna koliko "ruku", stiže na uvid sa svih strana svijeta... za to se ne osjećam nimalo odgovornom... ako izvorni naručitelj ne brine hoće li njegov dokument visjeti na skypeu, gmailu, msn-u ili gdje već može biti, zašto bi to mene brinulo?Collapse

bergazy
Хрватска
хрватски на италијански
+ ...
Potpuno se slažem Dec 10, 2010

klijenti koji zapravo najviše brinu za sigurnost i povjerljivost podataka su oni koji dokumente čuvaju na svojim poslužiteljima.

Uz upute o prijevodu stižu i podaci potrebni za pristup poslužitelju (zaporka i korisničko ime).

Ako klijent želi apsolutnu sigurnost, ili veći stupanj sigurnosti od onog koji mu možemo pružiti mi, prevoditelji, u tom slučaju bi bilo dobro da sam osigura bilo sigurnost, bilo precizne upute o tome kako tu sigurnost postići.
... See more
klijenti koji zapravo najviše brinu za sigurnost i povjerljivost podataka su oni koji dokumente čuvaju na svojim poslužiteljima.

Uz upute o prijevodu stižu i podaci potrebni za pristup poslužitelju (zaporka i korisničko ime).

Ako klijent želi apsolutnu sigurnost, ili veći stupanj sigurnosti od onog koji mu možemo pružiti mi, prevoditelji, u tom slučaju bi bilo dobro da sam osigura bilo sigurnost, bilo precizne upute o tome kako tu sigurnost postići.

Ponavljam: ako sigurnost ne jamče niti vrhunski zaštićeni sustavi najvećih kompanija, kako je možemo jamčiti mi?

Dobro je što ova diskusija može poprimiti i smisleniju formu.

Sve najbolje

M.
Collapse

Dragomir Kovacevic (X)
Dragomir Kovacevic (X)  Identity Verified
Италија
италијански на српски
+ ...
. Dec 10, 2010

.

[Edited at 2010-12-10 14:54 GMT]

bergazy
Хрватска
хрватски на италијански
+ ...
Sve ste točno naveli Dec 10, 2010

[Edited at 2010-12-10 15:08 GMT]

alz
alz  Identity Verified
Хрватска
англиски на хрватски
+ ...
kad se već spomenuo LinkedIn ... Dec 10, 2010

Kad je kolega Bergazy već spomenuo LinkedIn, sjeto sam se da sam pred par dana dobio poziv izvjesne DB, u kojem me poziva:
"I'd like to add you to my professional network on LinkedIn."
D... B..., librarian at Croatian Chamber of Economy, Croatia

Ispod poruke je bila je ikona koju je trebalo kliknuti s natpisom: Confirm if you know D...

Poruka je poslana s njenog gmail accounta i nosila je Subject: D... B... wants to stay in touch on LinkedIn

... See more
Kad je kolega Bergazy već spomenuo LinkedIn, sjeto sam se da sam pred par dana dobio poziv izvjesne DB, u kojem me poziva:
"I'd like to add you to my professional network on LinkedIn."
D... B..., librarian at Croatian Chamber of Economy, Croatia

Ispod poruke je bila je ikona koju je trebalo kliknuti s natpisom: Confirm if you know D...

Poruka je poslana s njenog gmail accounta i nosila je Subject: D... B... wants to stay in touch on LinkedIn

Kako navedenu damu ne poznajem, niti sam ikad surađivao s nekim iz njene ustanove, poslao sam joj poruku i upitao je odakle se poznajemo. Njen odgovor je bio uljudan, ali između redaka se ipak osjećala ljutnja: "Well it seems that we never met so i has ben realy astonished to receive you invitation to join you on LinkedIn. And who are you?"

Nesporazum smo izgladili, a ja nisma kliknuo na navedenu ikonu i moguće se time spasio od mogućih daljnjih neugodnosti.

Možda ste i vi, Branka ili Bergazy, dobili sličnu poruku za pristup LinkedInu???

Osobno za komunikaciju koristim Hotmail, jer nekako vjerujem da Microsoft ima dobru zaštitu, a scam i junk poruke i sam prepoznaje i uklanja. Očito ta zaštita više nije tako sigurna. Nedavno me je jedan važan klijent, velika farmaceutska kuća iz Njemačke, pozvala da im dostavim alternativnu e-mail adresu, jer njihov server više ne prihvaća niti šalje poruke s i na Hotmail. Očito su oni nešto doznali prije nas.

Izgleda da javni poslužitelji nisu više 100% sigurni.
Collapse

bergazy
Хрватска
хрватски на италијански
+ ...
I Hotmail ima problema Dec 10, 2010

Kolega Alz

niti Hotmail nije imun na razne vrste problema:

http://arstechnica.com/microsoft/news/2008/08/microsoft-warns-of-latest-windows-live-hotmail-phishing-scam.ars

Gornja poveznica je nešto starijeg datuma ali služi za demonstraciju

Puno pozdrava
... See more
Kolega Alz

niti Hotmail nije imun na razne vrste problema:

http://arstechnica.com/microsoft/news/2008/08/microsoft-warns-of-latest-windows-live-hotmail-phishing-scam.ars

Gornja poveznica je nešto starijeg datuma ali služi za demonstraciju

Puno pozdrava

M.
Collapse

Branka Bucconi
Branka Bucconi  Identity Verified
Хрватска
Член (2003)
англиски на италијански
+ ...
ОТПОЧНУВАЧ НА ТЕМА
Umrežavanje Dec 10, 2010

Kolega Alz i ostali...

ostala sam bez teksta jer sam očekivala samo jednostavno "hvala", koje je izostalo iz ne znam kojeg razloga. Valjda po onoj staroj "Kad su vijesti loše ubij glasnika!"

Opreza nikad dosta što se tiče virtualnih kontakata, jer se svatko može predstaviti kako želi, pa volim osobno upoznati ljude, ako je ikako moguće.

Razne virtualne kontakte (npr. LinkedIn) temeljim na ljudima s kojima sam imala prilike surađivati, ili koje posr
... See more
Kolega Alz i ostali...

ostala sam bez teksta jer sam očekivala samo jednostavno "hvala", koje je izostalo iz ne znam kojeg razloga. Valjda po onoj staroj "Kad su vijesti loše ubij glasnika!"

Opreza nikad dosta što se tiče virtualnih kontakata, jer se svatko može predstaviti kako želi, pa volim osobno upoznati ljude, ako je ikako moguće.

Razne virtualne kontakte (npr. LinkedIn) temeljim na ljudima s kojima sam imala prilike surađivati, ili koje posredno ili neposredno poznajem. Kad netko zatraži od mene umrežavanje, pristajem ako mi ime i prezime zvuče poznati. No nisam od onih koji u svakom trenutku znaju s kim su povezani na Internetu. Znam da zvuči neobično, ali ne temeljim profesionalni rad na vezama i poznanstvu.

Lijep pozdrav svima,
Branka
Collapse

Страници во темата:   < [1 2 3] >

Нема назначено посебен модератор за овој форум.
Обратете се кај персоналот на сајтот » ако сакате да пријавите нарушување на правилата на сајтот или да добиете помош

Upozorenje na online prijevaru na Prozu

Trados Studio 2022 Freelance
The leading translation software used by over 270,000 translators.

Designed with your feedback in mind, Trados Studio 2022 delivers an unrivalled, powerful desktop and cloud solution, empowering you to work in the most efficient and cost-effective way.

More info »
Trados Business Manager Lite
Create customer quotes and invoices from within Trados Studio

Trados Business Manager Lite helps to simplify and speed up some of the daily tasks, such as invoicing and reporting, associated with running your freelance translation business.

More info »